لوله و پروفیل چیست؟
در صنایع ساخت و ساز، مصالح مختلف فراوانی به کار میرود. یکی از پرکاربردترین مصالح در این بخش از صنعت، انواع مصالح فلزی هستند. هرکدام از مصالح فلزی با توجه به جنس و شرایط ویژهای که دارند، برای استفاده در بخش خاصی در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار میگیرند.
یکی از مصالح فلزی که در صنایع ساختمان سازی کاربردهای متنوع و فراوانی دارد و در قسمتهای مختلف ساخت و ساز، به خوبی میتوان از آنها استفاده کرد، پروفیلهای آلومینیومی هستند.
در این مقاله، قصد داریم درباره مفهوم کلی پروفیلها و انواع آنها، کاربرد پروفیلها و پروفیل زاهیت صحبت کنیم. اگر قرار است در ساخت و ساز یک ساختمان جدید همکاری کنید، یا نام پروفیل زاهیت را شنیدهاید و در این باره، اطلاعات کافی ندارید، در ادامه مقاله همراه ما باشید.
مفهوم کلی پروفیل چیست؟
پروفیل از نظر لغتی، به معنای ثابت بودن یک مقطع در طولی مشخص و معین است. اما حتما این سوال برای شما به وجود آمده است، که این لغت در صنایع ساختمانی، به چه مفهومی تعلق میگیرد. پروفیل یا Profile در زبان لاتین، به تجهیزاتی گفته میشود، که در ساخت درب، پنجره، لوله یا نمای ساختمان از آنها استفاده میشود.
مثلا پروفیل آلومینیومی، برای ساخت قاب پنجرهها مورد استفاده قرار میگیرد. به طور کلی در صنعت ساخت و ساز و در مبحث تخصصی تعریف پروفیل، باید گفت، که دو نوع پروفیل باز و بسته وجود دارد.
پروفیل باز در ابعاد و ضخامتهای متنوع تولید میشود و در صنایع ساختمان سازی به عنوان مصالح مصرفی برای ساخت تسمه، تیرآهن، میلگرد، نبشی، ناودانی، هاش و چهارپهلو کاربرد دارد.
پروفیلهای باز، نوع دیگری دارند، که به پروفیلهای باز با سطح مقطع Z معروف هستند و در ساخت و سازهای بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرند. از کاربردهای پروفیلهای باز با سطح مقطع Z میتوان به ساخت سقف سالنهایی بزرگی مانند سولهها، سالنهای ورزشی، انبارها و پارکینگهای عمومی اشاره کرد.
نوع دیگر پروفیلها، یعنی پروفیلهای بسته نیز، در تولید لوله، قوطی، پروفیل درب و پنجره، پروفیل پی وی سی و پروفیل های کرکره برقی کاربرد دارند.
پروفیل چگونه تولید میشود؟
حتما این سوال برای شما پیش میآید، که کارخانههای تولید پروفیل، آن را چگونه تولید میکنند. در این قسمت، قصد داریم به پاسخ این سوال بپردازیم. کارعمده کارخانجات لوله و پروفیل، در واقع تبدیل ورقهای فولادی یا همان کلاف به روش نورد سرد به محصول نهایی با شکلها و ابعاد مختلف است.
در حقیقت میتوان گفت، که پروفیلهای باز یا بسته، پس از گذراندن فرآیندی مشخص تولید میشوند. این فرآیند شامل مراحل مختلفی است، که در ادامه به طور کامل توضیح میدهیم.
مرحله اول: تامین مواد اولیه
امروزه قسمت عمده مواد اولیه مصرفی که مربوط به تولید پروفیل در اکثر کارخانجات ایرانی هستند، از طریق فولاد مبارکه و قسمتی نیز از کشورهای آسیای میانه، برزیل، اروپا و اروپای شرقی تهیه میشوند.
ورق مصرفی جهت تولید پروفیل، باید ترکیبات شیمیایی خاصی داشته و از خواص مکانیکی مناسبی برخوردار باشد، تا در هنگام تولید برای سازنده و در نهایت برای مصرف کننده مشکلی ایجاد نکند.
ورق مصرفی با استاندارد ST37.2 یا JIS G 3131 یا G 3132 دارای ترکیبات شیمیایی مشخصی شامل سیلیس با ۰/۳۵، کربن با ۰/۳ تا ۰/۱، گوگرد ۰/۰۴، فسفر ۰/۰۴، منگنز ۰/۵ بوده و برای تولید پروفیلها پیشنهاد و مورد مصرف است. البته این استاندارد ممکن است، در مواقع خاص تغییر کند.
ورقهای فولادی پس از ورود به کارخانه توزین و با توجه به مشخصات ابعادی و مصرف آنها در قسمتهای مختلف، انبار شده تا وارد پروسه تولید شوند.